Dagens kvinnekonge er vampyrjeger Anita Blake


Dagens kvinnekonge kommer i følge med Aslaugok. Følg den nyopprettede bloggen hennes og følg @aslaugok på Twitter. Og gå for all del ikke glipp av muligheten til å bli kjent med Anita Blake, kvinnekongelig vampyrjeger og necroromancer!

Vampyrer er i vinden om dagen. Selv har jeg bare i løpet av det siste året lest hele 30 bøker med vampyrer i sentrale biroller. Eller det er hva jeg har trodd, og sagt: At jeg leser vampyr-romaner. Men kanskje det er mer, eller noe annet. For da jeg etter å nå ha avsluttet serie nr tre, stilte meg spørsmålet – hva er fascinasjonen, bok etter bok etter bok?- overrasket svaret meg (sånn utover det åpenbart romantiske aspekt da) i det jeg fant at det egentlig er den klassiske freudianske trekanten som er det drivende. Over-jeg, jeg’et og underbevisstheten, forstått som dragningen mellom vampyr – menneske – var-vesen…

Og av deres tekstlige bevegelser leste jeg meg til en forståelse av vampyrer som manifestasjonen av alt hva man forbudt sett kan begjære. Mens var-dyrene i sin dyriske råskap, representerte noe vel så potensielt praktfullt, men dog utemmelig kjødelig. Dette bildet kommer så, tydeligst til skue, i Anita Blake – Vampirehunter -serien. Serien som da, også selvsagt, kan by på dagens kvinnekonge; Anita Blake.

Men før denne usedvanlige roman-kvinnen hylles. For noen ord til om liknende, og teori-understøttende utlegninger av både vampyr og varulv, kan man gå til serien som har mye av æren for denne siste bølgen av vampyrfiksjon; Twilightserien. Her er det imidlertid liten råd med å finne noen kvinnekonge. Vampyrene er puslete og blodfattige og den kvinnelige hovedpersonen passiv, og ventende, all sin tilsynelatende agering til tross. Bedre er det med Sookie Stackhouse, også kjent fra Tv-serien True Blood, som dog søtt kan te seg som et offer for egen annerledeshet, men likefullt tar både hånd om seg og andre. (Og i en bisetning, bør vel også Anne Rices, The Vampire Chronicles nevnes som for alvor befestet vampyrer som vakre, dekadente og ultimat forførende. Kort sagt; gothiske våte drømmer av udøde.)

Alle de ovennevnte heltinnene har til felles at de tiltrekkes av begge arter, men det er alltid vampyren som vinner. Det er noe betegnende i at det er den seksuelle tiltrekningen som er størst mellom kvinne og var-vesen, men den er ren kropp og ikke sjelelig. Som om uansett hvor mye liv, blir det aldri nok, så lenge det en mulighet for noe mer… Og jeg, jeg innrømmer det gjerne. Jeg heier alltid på vampyren.

anita blakeMen aller mest, heier jeg på dagens kvinnekonge. Anita Blake – Vampyrjeger. Heltinnen som ble skapt av forfatteren Laurel K. Hamilton og så dagens lys i romanen med den megetsigende tittelen Guilty Pleasures (1993). Dette skulle så bli første bok i en ennå pågående serie. Der titlene er ladede og innholdet på så mange vis dampende. Handlingen foregår i et datidig samtidig univers, men med tydelig avvik fra kjent virkelighet ved at bl.a vampyerene er blant oss, som borgere, med like rettigheter. Eller nesten like, for vampyrer kan drepes på stedet, uten dom, så lenge papirene er i orden. Og det er her Anita kommer inn i bildet. Hun dreper dem. Og er overmåte god til nettopp dette. Imidlertid, og logisk nok, er u-døde vanskeligere å få has på enn vanlige dødelige.

Men The Excecutioner, som vampyrene kaller henne, er ingen vanlig dødelig. Hun er en animatør, i betydningen livgiver, og har zombie-heving som levebrød. Noe som er en lukrativ bransje all den tid det er et umettelig marked for å vekke formuende døde i arvetvister, eller eiendomsdisputter eller bare for å få sagt et etterlengtet farvel til noen som en stakket stund tilsynelatende er hva dem var. Etter hvert skal det også vise seg at hun er mer enn en gjennomsnittelig animatør. Det vil si at hun i motsetning til de fleste andre innen bransjen kan vekke flere 100 år gamle zombier, uten menneskeoffer, og til og med få de fleste av dem til å se liv-like ut. Faktisk er dama en vaskekte necromancer, som kan kontrollere alle former for døde, også u-døde.

En bi-effekt av dette er for øvrig at hun er delvis immun mot vampyrers fortryllende øyne. Noe som viser seg mer enn hendig i dealingen, og etter hvert datingen, med den lokale sjefsvampyren. Men hun nøyer seg ikke med ham, hun faller også for ledereren av den lokale varulv-klanen. En tiltrekning som ender med at de tre danner et makt-triumvat. Der vampyren i teorien er sentrum, men i praksis, vel, Anita er ikke dama som godtar rollen som underdanig, eller annen form for annen-fiolin. Og når sant skal sies, nøyer hun seg heller ikke med disse to menn etter hvert som serien skrider frem. Anita Blake er ganske enkelt så mye kvinne at en enkelt mann ikke er nok.

Og selv om hun er den tøffeste, peneste og dyktigste jenta i klassen, er dette alene ikke nok til å gjøre henne kvinnekonge tittelen verdig. Men når man legger til det befriende i å lese om en kvinne som tross kvaler, går gjennom ild og sexscener og monstre, og likevel står fjellstøtt med verdigheten i behold, så er det kongelig lesning. Som det er fornøyelig å se ‘the bad guy’s mykne under hennes blikk, det være seg om de er flere hundre år eller fanget i pels. I tillegg, og kanskje like vesentlig, er det faktum at uansett hvor naken hun ser seg uten sine trofaste skytevåpen (symbolikk ikke videre kommentert) er disse kun nyttige på skuddhold. Når det virkelig gjelder, og det gjør det alltid til slutt, så er det henne selv det står på. Hennes styrke. Hennes vilje. Hennes kraft. Og Ms. Blake er en meget kraftfull Dame.

Men før jeg avrunder med begynnelsen, og dissekerer nærmere hva som virkelig har gjort, og fortsatt gjør lesningen av disse bøkene så fascinerende. Er det på sin plass med et SPOILERVARSEL. For selv om lesingen er enkel mht Ms Blakes dragning mellom de ulike menn, er det ikke dette som er det egentlig freudianske aspekt. Derimot er det hennes indre monstre, og kampen mot og mellom dem som tar plassen. Som hun tar plass i sitt eget liv i takt med endringene. For endringer blir det. Først og fremst i form av ringvirkningene etter triumvatdannelsen, der de tre kreftene blandes, men også etter hvert som hun tar opp i seg potensialet for å både bli et var-vesen og vampyr. Og på sett og vis blir hun begge deler. En varulv/tiger/løve osv som ikke skifter, men får de helende egenskapene og en levende-vampyr som ikke drikker blod, men som likevel må gis føde. Føde her lest som sex og nytelse. I tillegg til at selvsagt hennes egen necromancer-kraft vokser.

I motsetning til både vampyrer og var-vesener medfører imidlertid ikke necromancer-evnene tap av menneskelighet. For det er jo den (potensielle) prisen man betaler når man blir noe mer enn menneske, noe overskridende, så blir man også mindre av hva man var. Og som Anita Blake forstår og forklarer, er det faktum at uavhengig av hvor tiltrekkende og forførende det / de kan være, er det en høy pris å betale; å miste sin menneskelighet. Det seg være til ytre eller indre monstre.

Og egentlig, som i all slik fantastisk litteratur. Er monstrene også et produkt av en selv. Som både ens over og under – jeg. Ukontrollerbart og beregnende. Forførende og frastøtende.

Reklamer

2 kommentarer om “Dagens kvinnekonge er vampyrjeger Anita Blake

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s