I. Vær hilset alenemor


Du vil vite om kapteinlivet er noe for deg?

Få svaret her:

 1. Observasjonsevne? Din svikter aldri
 2. Sheriffsøvn? Glem det på sjøen. Der sover man.
 3. Avgjørelser? Dine kommer på strak arm uten konferanse.
 4. Utholdelse når det stormer? Du har ene og alene loset din familie gjennom netters uvær av omgangssyke, som herjet den ene verre enn den andre. Dette er ikke engang det du kaller anstrengende.
 5. Impulskapasitet? Ingen paneldebatt avkreves. Du legger ut på eventyr når det passer deg.
 6. Mytterikompetanse? Hver kveld klokka åtte.
 7. Multitasking? Think twice.
Lykke
Lykke

Havet er multitaskingens endestasjon

Ta for deg rollefordelingen på sjøen: Vi har dekksgutt, matros, byssegutt, maskinist, førstestyrmann, andrestyrmann og kaptein. Det har _ingen_ ende. Hver mann har sin bittelille oppgave å skjøtte. Fyrbøter! Skjønner?

«Vi søker en fyrbøter! Ingen fyrbøter her? Nei, da er vi landfaste, da. Fy flate! Det var det værste som kunne skje! Pokker.»

Ja. Det er litt sprøtt. Men tankegangen er i grunnen god: Isolere små oppgaver, gjør en ekspert av en mann og vi har en god ting gående.

Dette får av menn merkelappen samarbeid og er det motsatte av multitasking. I samarbeid vektlegges streng arbeidsfordeling, definerte roller, hierarki og høyere belønning for spesialisert arbeid, med avansement som belønning. Samarbeid er på alle måter det rådende paradigmet. Men dette paradigmet er ikke uutfordret. Samarbeidet på sjøen trues faktisk av NOU-rapporter som søker å slå sammen oppgaver og roller i effektiviseringens tjeneste. Med forsikringer om at sikkerhet og trygg effektuering står i høysetet, selvsagt. Det er uvisst om denne tendensen er sammenfallende med kvinnenes inntog i skipsverdenen. Mitt budskap er at kvinner må strengt vurdere hvilke områder vi søker å innføre multitasking. Multitasking på sjøen kan fort bli som meslinger var for Amerika.

Multitasking er som kjent ikke en utelukkende kvinnelig modell. Men i stor grad promotert som sådan.

Sjølivet er et utmerket eksempel på hvordan samarbeidsmodellen fungerer. Sjølivet blir ikke uten grunn ofte trukket fram som overførbart til hvordan en bedrift, et parti eller fotballag organiseres og best styres med stø hånd. Organiseringen av arbeidslivet på vannet har vist seg overlegent effektivt, sikkerhetsorientert og konfliktdempende.

Samarbeidet på sjøen er en paradigmatisk organisering som alltid tjener som en vellykket metafor.

KK19
En styrmann og en salgsmann i en jolle, altså.VG-båten er et herlig innslag på fjorden. Digitalisér den, din nerd!

Dersom vi snakker fritidsbåt skjer riktignok en multitaskifisering av sjølivet. Mannen blir kaptein, styrmann, maskinist. Kvinnen blir dekksmadam, matros og byssejente. I noen tilfeller blir maskinisten satt igjen på land i en herlig go-lucky-ånd kun erstattet med et klistremerke på båtruta av Kystvaktens redningsbåt. I visse tilfeller er det grunn til å tro at mannen tar rollen som kjøkkensjef, hvis, og bare hvis, det er godt vær og grillet sommerkotelett står på a la carten.

Siden en effektiv løsning på arbeidsoppgavene er alfa omega dersom en alenemamma skal ut på vannet alene, stopper jeg litt opp for å problematisere alenemødres mest naturlige håndtering på stort arbeidspress; multitasking.

Multitasking er ikke en unik evne du som alenemor besitter. Det er noe alle operative mødre og fedre kan og videre; Multitasking kommer i konflikt med sjølivets krav til spesialisering og høye fokus på sikkerhet. Mannen tok en gang i tiden et kjempeskritt bort fra multitasking. Han gjorde noen disposisjoner slik at denne oppfatningen slo rot i folk flest:

Mannens biologi bærer ikke preg av multitasking i like høy grad som kvinners biologi.

Spesialisering gir rom for perfeksjon
Spesialisering gir rom for perfeksjon

Dette er nok til at du er tilbøyelig til å løse noen oppgaver på sjøen på en såkalt utradisjonell måte. Influert av din kvinnelige multitaskingsbiologi. Don’t go there.

Multitasking er også en del av din kulturelle arv. Min ekskjæreste påpekte dette ofte i form av en mild kulturkritikk. Dersom han fortalte sine slektninger hjemme i landsbyen at han i byen laget mat, støvsuget, så på tv og passet unger samtidig, responderte tilhørerne med en skeptisk oppgitthet. What’s the value in that? Lytt til kulturkritikk som resonnerer litt i din sunne fornuft.

Konklusjonen er: Multitasking er en modell for den som liker å konkurrere med seg selv. Men multitasking må remodelleres på sjøen. Gjør aldri mer en én ting om gangen og ha fokus plassert på relevant oppgave.

Dette er nydelig zen for alenemødre.

Zen
Zen

Konsekulativ tasking er jeg mitt kort til deg. Samarbeid og multitasking reinvented. Et kort godt plassert opp i ermet. Av min store godhet har jeg trukket det fram fra baksiden av ditt yndige øre. Litt vanskelig å vite hva begrepet innebærer kanskje? Et godt begrep skal vel egentlig forståes intuituvt. Akk ja. Begrepet innebærer altså følgende:

 1. Visualiser et hendelsesforløp
 2. Bryt ned oppgaver
 3. Rydd alle forstyrrende elementer av veien
 4. Preparer oppgavene så langt det lar seg gjøre
 5. Utfør oppgavene konsekulativt med nødvendig hastighet
 6. Fokus på en oppgave av gangen

PS. Hva skal du med bikini om du ikke har akterdekk?
PPS. Hva skal du med båt om du ikke har pirat?

<3
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s