Står det på kvinnene i Iran?


–  Han står nå overfor et voldsomt dilemma. Han tilhører regimet selv, er godtatt av systemet, og har vært en sentral del av Irans styre siden revolusjonen i 1979. Han ville nok i utgangspunktet ikke ha stått på barrikadene for en revolusjon, men den dynamikken som har gjort seg gjeldende i Iran siden valget, kan nettopp bringe ham i en slik rolle, som en Irans Gorbatsjov. Dersom noen skal lede Irans opposisjon gjennom en ny revolusjon, må det være ham.

Dette sier ifølge Aftenposten Nils A. Butenschøn om  opposisjonens frontfigur Mir Hossein Mousav.  Tirsdag 23.6-09 morgen meldte iransk statlig fjernsyn at Vokterrådet har besluttet at presidentvalget ikke skal annuleres.

– Det kom vel ikke akkurat som noen overraskelse. Det har vært Vokterrådet, ayatollah Khamenei og president Ahmadinejads mening hele tiden at valget er gyldig og ikke vil annuleres, sier Bjørn Olav Utvik, førsteamanuensis i historie ved Universitetet i Oslo

Allerede 15.06-09 skriver Aftenposten at over én million mennesker demonstrerer i gatene. Kvinnene er mangetallige. De er helt tydelige i de mange bildene som har har trafikkert rundt på nettet. Jeg husker en artikkel jeg har lest om ‘kvinner i krig’. Forfatteren hevdet at man kan vurdere legitimiteten i en voldelig konflikt ved å telle kvinnene som deltar. Jo flere kvinner, jo større sansynlighet for at konflikten ligger tett inntil samfunnets livbærende elementer. Jeg husker ikke lenger resten av drøftingen, så jeg lar den ligge.

Fra tidspunktet da valgresultatet ble kjent og fremover økte volden i Iran og og minst 17 er drept. Både USAs president Obama og FNs generalsekretær Ban Ki-moon har gått ut mot de iranske myndighetenes voldsbruk mot demonstrantene. Hele verden retter ensrettet kritikk mot slagene demokratiet tar i Iran.

Husker du Gil Scott Herons «the revolution will not be televised«? Herons budskap dreier seg om hva revolusjon er og ikke er. Han synger at revolusjonen ikke vil  fjerne nuppene dine, den vil ikke få deg til å se fem pund lettere ut, revolusjonen kommer ikke drepe bakteriene som forsårsaker din dårlige ånde, revolusjonen vil ikke televisjoneres. Revolusjonen vil være ‘live’. -> Gjør noe.

Du kan le du. Vi har ikke annet forhold til revolusjonen enn fjollete AKP ML’eres snedige forhold til base og overbygging… Det er ingen ting som heter revolusjon, kan du si. Kanskje bortsett fra på TV. Men under overskriften:

Det er revolusjon. Følg den på Internett.

skrev Martine Aurdal dette:

(..) demonstrasjonene i Teheran nå minner mange om situasjonen under den iranske revolusjonen, vet vi ennå ikke om det vi ser er starten på en revolusjon. Men det er en revolusjon som skjer. Følg den på Internett.

Vi vet lite om hva som foregår i Iran. Akkurat nå. Men mange av oss har gjort vårt for å bidra til at kommunikasjonen skal kunne flyte. Hvem gjør hva? Hvor mange har mistet livet? Hvilke steder er trygge? Hvem blir stoppet av politiet? Hvor mye informasjon vil vi kunne få – som vi kan stole på?

IRAN

Og får vi en maktomveltning? Hva vil dette ha å si for alliansene i Midt-Østen? Får vi en demokratisering? Hva har denne valgkampen betydd for kvinnenes muligheter i Iran?

Iranian women are among the most highly educated and socially active in the Middle East. Women have a 77% literacy rate and account for 60% of university students, according to local census. Half of the eligible voters in Iran, which has a population of 72 million, are females.

The Wall Street Journal

Eh.. La dere merke til dette? Jeg mente selvsagt. Hvilken rolle har kvinnene spillt i denne valgkampen? Kvinnenes rolle har etter alle rapporteringer å dømme vært svært omfattende. Kanskje man i ettertid vil kunne si at kvinnene drev gjennom de store politiske endringene i Iran i 2009? Eller blir vi glemt igjen?

Zahra Rahnavard

– Vi må gi kvinnene større økonomisk selvstendighet. Kvinner må få velge sine yrker ut fra evner og egenskaper, og de må få anledning til å nå de øverste av maktens tinder
– Zahra Rahnavard

Det er ikke rent lite som står på spill, det er ikke rent lite som blir sagt og det er ikke først og fremst menn som sier det.

Neda Agha Soltan

Neda Agha Soltan

27 år gamle Neda Agha Soltan ble skutt under en demonstrasjon lørdag og er blitt et symbol på iranernes kamp om frihet og demokrati. I dag ble hun gravlagt i stillhet. I stillhet fordi hennes begravelse ville være en samlende begivenhet som kunne bety dynamitt i denne opphetede situasjonen. Navnet hennes er visstnok gjort forbudt å nevne i moskeene. Neda er dagens kvinnekonge.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s