HPV vaksinen – forskning med unge friske jenter?


Regjeringen har besluttet å innføre HPV-vaksinen til jenter i 7. klasse fra og med neste skoleår:

Vaksinen er en effektiv forebyggingsstrategi mot livmorhalskreft. Vi har et bredt kunnskapsgrunnlag som viser dette. En rekke land har allerede startet å vaksinere, eller vedtatt å innføre vaksine mot livmorhalskreft i sine vaksinasjonsprogrammer, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen i en pressemelding.

Bedre Puls, NRK

JA, problemet Bjarne Håkon Hanssen, er at vaksinen ikke er testet på 12 år gamle jenter før. Vi har ører, kjære minister. Vi hører at det finnes andre tryggere alternativer. Dessuten har vi forstått at jenter i denne sammenhengen er faktiske forsøkspersoner. Denne prosedyren er ikke engang  godkjent i statene. Der tør man ikke markedsføre denne vaksinen før de kan vise til trygg praksis fra vårt gjennomdokumenterte sosialdemokratiske samfunn. Fordi i gjennomkapitalistiske  statene, der er det domstolene som feller AS’ene.  Også de farmasøytiske. Der kan domstolene slå AS’ene konkurs. Har det noensinne skjedd i nisseland? Nei, vi skal heller være feltarbeidets sandkasse?

Vi kvinnekonger har besluttet at du, minister, skal legge pengene i screening istedet, inntil du kan fylle den rollen du skal ha: Å sørge for at grundig og uavhengig forskning ligger til grunn for våre vaksiner. Siden du representerer via din regjering, et styresett som ikke forfekter et system som fremmer skjebnesvangre vaksiner ut i fra kommersielle krefter som kan tjene penger i kraft av enda ikke å være felt ved dom.

Kjempebusiness

Selv redaktøren av Tidsskrift for den norske legeforening, Charlotte Haug, er kritisk til vaksinen:
– Det er lett å forstå at produsenten av Gardasil presser på for å få vaksinen markedsført og fortrinnsvis anbefalt som en del av et mer eller mindre obligatorisk (og dermed tredjepartsfinansiert) del av et vaksineprogram.
Med en pris på 360 dollar i USA og en endosepris på kr 1259,40 i Norge (det må gis tre doser ved null, en og seks måneder), trenger man ingen avansert kalkulator for å regne ut den økonomiske gevinsten for firmaet hvis vaksinen skal gis til alle 12-åringer og tilbys til kvinner opp til 26 års alder. Helsegevinsten er foreløpig ikke like åpenbar. To store studier nylig publisert i New England Journal of Medicine viste f.eks. at effekten, selv på surrogatmarkørene, ikke var fullt så overbevisende som tidligere antatt, skriver Haug i sin siste lederartikkel.

Dagbladet, torsdag 24.05.2007

Se Charlotte Haug, Tidsskriftet, head to head, mot Bjarne Håkon Hanssen om HPVvaksinen på Bedre Puls, NRK.

Reklamer

5 kommentarer om “HPV vaksinen – forskning med unge friske jenter?

 1. Noe av det som er så sært er at den er markedsført som vaksine mot livmorhalskreft. Den vaksinerer jo mot HPV, som er en seksuelt overførbar bakterieinfeksjon man har relativt gode tall på at har en sammenheng med livmorhalskreft. Det er ikke sikkert ennå. For meg virker dette litt forhastet. Jeg skulle ønske de heller fikk folk til å beskytte seg bedre og gav bedre kunnskap om HPV til å begynne med.

 2. Virrvarr: Som Kruse Knallkul pleier å si: ‘Her lukter det fishy business’.

  Du stiller noen viktige spørsmål mht de snedige markedsføringsvalgene som er gjort. Har du mer informasjon?

  Beate: Et av mine dypeste bukk til deg 🙂

  KK

 3. Jfr. «eksperimentet» da ungdommer på åttitallet ble vaksinert med meningokokkvaksiner. Flere av disse har utviklet ME/CFS-postviralt utmattelsessyndrom. Staten har likevel fraskrevet seg alt ansvar, og gjør alt som gjøres kan for å skape kaos og usikkerhet omkring den nevrologiske lidelsen ME/CFS.

  Hvis vaksineeksperimentet på 12.åringer gjennomføres slik det står nå, anbefales alle deltakere å føre dagbok i årevis fremover på uansett hva det måtte være av symptomer, følelser og signaler. For all del gjør det også til en vane å be om utskrift på alle pasientjournaler årlig!

  Det er slikt man ikke tenker på som ungdom på 12 år. Foreldre og foresatte, våkne opp! Dette kan bli enda et trist kapittel for mange som kanskje ikke får kreft, men blir ufør av andre lidelser som oppstår pga denne vaksinen.

  Sjekk evnt. meningokokkvaksine-erstatning hos Norsk ME-forening.

  1. Tusen takk for veldig interessant informasjon. Dette er et tema jeg ikke vet mye om, enda…

   Jeg skal følge opp de forslagene du kommer med Viktorsen. Enn så lenge sitter jeg her med åpen munn og disse spørsmålene i fingrene:

   1. Hvor går interesselinjene her?
   2. Hvordan forvalter de nasjonale helsemyndighetene dilemmaene som oppstår når markedsførere fra legemiddelfirmaene anbefaler og dytter på nye ‘helseløsninger?’ Jeg vet at det finnes europeiske råd som godkjenner eller forkaster medikamenter, men noe sier meg at her finnes det ikke gode systemer på plass… og noen ønsker ikke at det skal være det…
   3. Hvem er det som sørger for åpenhet og sannferdig kommunikasjon?
   4. Hvor går interesselinjene mellom politikk, offentlige helsaktører og kommersielle helseaktører?
   5. Sitter vi nå antakelig på data som kan illustrere eller antyde hvilke alvorlige konsekvenser mangelen på et uavhengig kontrollsystem kan få…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s