Reidar Hjermann, hvor ble du av i alt mylderet?


Reidar Hjermann. Foto: Scanpix
Reidar Hjermann. Foto: Scanpix

Hjermann! Du er dagens Kvinnekonge!

Vi flagger gjerne vår ombudstradisjon i internasjonale farvann. En nordisk innovasjon så glitrende at vi like gjerne har eksportert begrepet til både fransk og engelsktalende godtfolk. Likestillingsombudet banet veien for et barneombud,  en kvasiuavhengig enhet som skulle ivareta likestilling mellom kjønnene. Barneombudet fulgte noen tiår etterpå:

Barneombudet er uavhengig, selvstendig og partipolitisk nøytral, opprettet gjennom en egen lov (Lov av 6. mars 1981 nr 5 om barneombud). Barneombudets hovedoppgave er å fremme barns interesser overfor det offentlige og private, og følge med i utviklingen av barns oppvekstkår.

Barneombudet

Maktpillet for galleriet

Manuela Ramin-Osmundsen
Ramin-Osmundsen
Ida Hjort Kraby
Hjort Kraby

14. februar 2007 tvinges Manuela Ramin-Osmundsen til å gå av som barne- og familieminister fordi hun ikke har fortalt den fulle sannheten til statsminister Stoltenberg rundt ansettelsen av Hjort Kraby som nytt barneombud etter Hjermann. Ramin-Osmundsens avgjørelse om å avsette Hjermann var meget spesiell. Det er nemlig høfligst å la barneombudene fylle åremålsstillingene i to fulle perioder, så lenge de gjør jobben på en god måte. Kvinnekongedømmets utenrikspolitiske talsmadam har uttalt at fjerningen av Hjermann som barneombud var planlagt lenge før Bernt Ivar Eidsvig beordret Ramin-Osmundsen til å si en haug ave marias for sin vaklende rapportering. Det er naturlig å spørre: «Hvem var det som egentlig ville ha Hjermann bort?»

Grunnen til at så mange prominente beslutningstagere ville ha Hjermann bort, er i følge den samme utenrikspolitiske talsmadam: omsorgsfordeling, samværsordninger eller barnefordelingspolitikk og statistikk rundt dette.

Hjermann har kjempet med hud og hår, sofistikerte analyser, sundt vett og et fascinerende klart gangsyn for at i barnefordelingssaker skal barnas rettigheter stå sterkest. Ikke likestilling. Barns rettigheter.  Mens andre aktører, lobbyister, sentrale regjeringsmedlemmer og jurister var samstemte i en annen spesifikk observasjon: Fars rettigheter skulle styrkes.

Dersom man kunne anslå at barnefordelingssaker ble avgjort til fordel for mor i 90% av tilfellene for 10 år siden, var målet at det skulle tilfalle mor i 50% av tilfellene i framtiden. Og ikke nok med det. I samværssaker har normalen vært en såkalt 60%-40% samværsordning. 60 % som regel til mor. Fra omkring tusenårsskifte kom det en politisk vind som var så sur, krokrygget og passivt aggresiv at all annen meningsdannelse ble kategorisert som mødrehysteri, mødrekontrolltvangstanker eller mødreuvitenhet. Et krav om at en 50-50% samværsavtale skulle ligge som en slags selvsagt automatisk avtale/betingelse så dagens lys. Denne loven hadde i aller høyeste grad vært en realitet, hadde det ikke vært for et barneombud ved navn Hjermann. Takket være Hjermann har vi heller retningslinjer som dette å se til: «Barnets beste skal være hovedregelen«. Høringsfristen til barnelovens regler om foreldreansvar, bosted og samvær gikk ut 1. september og er under behandling i barne- og likestillingsdepartementet.

Ta gjerne en titt på Aftenpostens tidslinje i saken om Hjort Krabys og Ramin-Osmundsens krumspring som lokkeduer. Eller kanskje de skulle fylle rollen som smellvakre avledningsmanøvrinner? For er det en ting et bitte lite land som Norge aldri har sett særlig alvorlig på, så er det faktisk nettverking. Det som faktisk er mer alvorlig er at FN har kritisert ombudsembetets kvasiuavhengige posisjon. FN sier at ombudsideen er god, men regjeringen burde ikke stå for utnevnelsen. (For regjeringen er ikke særlig uavhengig nasjonal maktutøvelse) Man skal som sagt unngå ‘tokenism’. Man skal liksom unngå å late som. Foreløpig konkluderer kvinnekongedømmet med at dersom vi får svar på hvem som står bak kampanjen for 50/50, delt bosted og 50% domsavsigelser fordelt på far og mor, så får vi antakelig vite hvem som prøvde å tuppe barnas advokat, Reidar Hjermann, utenfor kanten.

Sex, forplanting, forsørge, skatte, fengsles, men ikke avgi stemme?

Look alive, min venninne. Det var Hjermann vi skulle snakke om. Han holdt seg fast gjennom stormen. Det kom ikke en ny barnefordelingslov som sier at alle i utgangspunktet skal dele 50/50. Og alle som kan legge sammen to og to skjønner at det en bra ting for barna. Dette takket være Hjermann.

vision2

En annen grunn til at Hjermann har mitt hjerte er at han kjemper for stemmerett til folk over 16 år. Det må være en udiskutabel sannhet at, er du ikke en politisk blodhund før du er 16, kommer du sannsynligvis aldri til å bli det. Tuller. Så deterministiske er faktisk ingen kvinnekonger. Klart du kan bli politisk blodhund når som helst i løpet av din kostbare livssyklus. Men 16 åringer bør ha stemmrett. De kan lese, de kan skrive, de kan få barn, de kan jobbe og noen av dem kan faktisk utføre politiske analyser som ville fått Jonas til å rødme. Noen av dere vil kanskje peke på nesa og si: Stemmerett er uløselig knyttet til eiendom. Kvinner har ikke lang tradisjon for å eie eiendom formelt sett, derfor fikk de heller ikke stemmerett. Nå har de eiendom og de har stemmerett. Hvordan er denne sammenhengen når det kommer til 16-åringer? Jo.. de kategoriseres stadig oftere som attraktive forbrukere.. og forbrukerrollen knytter vi stadig oftere opp mot tidligere barneombudetstatus som ‘forvalter av eiendom’… Vips kommer spørsmålet om stemmerett opp og sivile rettigheter som spesifisert i Barnekonvensjonen. Så forbrukermakt har kanskje flere dimensjoner enn kun kjøpemønster.

Hjermann, en mann med en teddybjørn i sitt våpenskjold. En mann som holder seilet stramt når alle andre ville kommandert: «Splitte mine bramseil!»  Dette innlegget gjør deg ikke rett. Men du skal vite at du er en heltinne!

Stemmerett

En kan faktisk bestemme hva kommunen skal gjøre.
Det kalles et innbyggerinitiativ. Hvis man samler
300 underskrifter, eller underskrifter fra 2% av
innbyggerne, da MÅ kommunen, ta stilling til
saken. Og det beste med dette?
Det er ingen aldersgrense på innbyggerinitiativ!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s