Alle kvinnedrap skal granskes


4Denne overskriften var å lese i Aftenposten i dag. Begrepet ‘kvinnedrap’.. I dunno.. det likner på begrepet ‘barnedrap‘. Begrepet stadfester at drap på kvinner av menn er et artikulert problem. Et problem som er såpass alvorlig at det trer frem i fortellingene om vårt samfunn og sosiale virkelighet.

Gloria Steinem er blant dem har sagt at vold mot kvinner fortsatt er kvinners største utfordring:

«Whatever each individual woman is facing; only she knows her biggest challenge. However, if we add up the problems that affect the biggest numbers of women, then issues having to do with physical safety and reproduction are still the biggest.»

Få andre enn feminister selv og kjennere av den, vet hvor viktig del dette er av feminismen. Overskrifter som VG klarte å presse ut i går: «Drepte i dyp kjærlighetssorg» med henhold til et kvinnedrap, vitner om en ekstremt svak samfunnsrealistisk bevissthet.

Det er med en viss oppgitthet jeg ser at a priori foreslått tiltak i kvinnedrapssaker, fra det designerte forskningsteamet, er å sette inn tiltak for menn i dyp kjærlighetssorg. Jeg sier ikke at dette er helt feil. Jeg tror tiltak rundt samlivsbrudd burde være tilstede. Jeg tror de mentale konsekvensene for de involverte kan være jordskjelvaktige. Kanskje må vi se til ideer fremmet av NYPD?

«Jonsen, du er for dypt personlig inn’volvert i dette. Ta to ukers tvungen ferie, på Maldivene. ..Og Johnsen: Legg skiltet og skyter’n her.»

Dersom Jonsen sier:

«Det er greit. Du får det som du vil, selv om det ikke  feiler meg en flyvende fi##e. Men McMarrie, jeg tar med meg conollien

Dette er da et typisk faresignal fra en hvit, hyggelig mann i 50-åra med plettfritt rulleblad. Da finnes bare én løsning: Et par måneders opphold på Sundaas. Full fysisk helsesjekk, ferdig tilbredt måltid tre ganger om dagen, yppige sykesøstre og TV på rommet.

Er det ikke ganske innlysende at menn må akseptere at de ikke eier sine kvinner. At de må innse at «mitt liv er ikke ditt liv» og en avtale er bare en avtale så lenge begge parter er fornøyde med betingelsene. At kjærnefamiliens fall er en blessing for alle. At vi ikke kan la imbesile journalister skrive overskrifter som de gjør i VG. At forskningsteamets viktigste oppgave er å kaste lys over fenomenet og hvilke holdninger som kan spores i samfunnet som gjør disse handlingene mulig.

Siden 2000 er 80 kvinner drept av partnere eller tidligere partnere i Norge.

Nær halvparten av alle drap på kvinner begås av partnere eller tidligere partnere.

En fjerdedel av disse drapene utføres med skytevåpen.

Regjeringens handlingsplan mot vold i nære relasjoner Vendepunkt inneholder 50 tiltak som iverksettes fortløpende.

Kilder:  VG, Mord-selvmord i nære relasjoner, regjeringen.no i Aftenposten.no

Reklamer

4 kommentarer om “Alle kvinnedrap skal granskes

 1. Du kjenner vel det glimrende ordtaket «Kvinner og barn først.»?
  En måned på Åpen innleggelse kunne saktens være et alternativ etter et stygt brudd.

 2. Ja, det ante meg at det var en catch med det ordtaket…

  Tror du jeg kan bli rik hvis jeg starter et Heartbreak Hotel i virkeligheten?
  Jeg kunne stå i resepsjonen og være hjertelig. Vi kunne hatt en massør, en akupunktør, en terapeut, aktiviteter og gruppemøter. Vi kunne hatt happy hour hvor man kunne bestille drinker som ‘Siris experienced island lover’. I stallen ville det være jurister med superkompetanse på boskifterett eller oppgjør eller hva det heter og egen speeddatingbar med mulighet for å trekke luft på balkongen.

  Visst.

 3. Så drap på kvinner er ikke drap, det er kvinnedrap nå (jenteband, jentefotball..). Evt. æresdrap om det er en utlending (om du blir drept pga. ære eller dyp kjærlighetssorg – hva faen er forskjellen?) Kjønnsroller er i alle fall livsfarlige.

 4. Sjukt provoserende. Kanskje fordi det er sant.

  Jeg fikk et støkk da jeg så dette på forsiden av VG. Når man slår mynt av et uttrykk av denne størrelsen, har det jo en tendens til å sette seg kjapt og påvirke diskursen.

  Men så tenker jeg nå. Why not? Dette er hva det er. Kvinnedrap. Et fenomen som er så tendensiøst at man må mistenke at det ligger noen rimelig stabile bevegelsesgrunner bak. Noen årsakssammenhenger som har med kvinners status å gjøre. Kvinner er enda ikke likeverdige og frie individer. Ligger dette implisitt i mange av oss, i hvordan vi lever våre liv? Blir kvinner som regel behandlet som individer som fortjener respekt og har kvinner rett til å få være i fred? Heidegger sier at vi ikke retter vår oppmerksomhet og analytiske kapasitet mot noe før det på en måte går i stykker. Før det ikke virker som det skal og avbryter våre daglige rutiner. Så å navngi dette fenomenet og se hva som rører seg bak er smertefullt – for oss kvinner, ikke minst, men nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s