Suge på labben eller lære av fremtiden?


spakonen

Den internasjonale økonomiske situasjonen stimulerer til mye refleksjon over framtiden. Hva vet vi om framtiden? I hvor stor grad kan vi forme framtiden, hvor ille kan det bli, hva kan vi gjøre?

Jeg bruker det jeg har til rådighet for tiden. Astrologi, GPS, også leser meg opp på norske organisasjoners erfaring med scenariobasert strategi. Jo, også hører jeg litt på podcasten til Rob Brezny når jeg har mage til det.

Økonomien slik den tar form i finans og da særlig aksjemarkedet blir fortiden beskrevet med det særdeles ulekre bildet av en ‘Bouncing Cat’. Du vet, katten som faller fra altfor stor høyde vil sprette opp igjen når den treffer bakken. Men denne tilsynelatende bevegelsen tilsvarer ikke vitalitet, slik vi kjenner det.

Redningspakkene var altså ikke halmstrået vi trodde det var. Men hva skal man gjøre når man står ovenfor ponduslobbyister som maler et bilde av 100 000vis av bilfabrikkarbeidere som ikke vil få sine lønninger neste uke pga manglende cashflow… Man har ikke stort valg når man i lang tid har bygget ned det offentlige apparatet og man rett og slett ikke har infrastruktur til å kanalisere de 760 milliarder dollars, tilsvarende redningspakkene, fram til eventuelle arbeidsløse. Time is money. Den som har handlekraft og albuerom, eller rett og slett et bevegelig apparat, får penga. Hva om Washington hadde himlet med øynene og sagt: «Kjære Detroit, dine dager er talte. Det var en gang du var genial, mr. Ford. Du hevet arbeidernes lønninger så alle fikk råd til å kjøpe sin egen bil. Mr. Ford du skapte ditt eget marked og hevet folks levestandard generelt. We salute you. Produksjonen økte og alle kjørte rundt i hver sin firhjuling. Man kunne til og med kjøpe bil i akkurat den fargen man ønsket, så lenge man ønsket seg en svart. Linjeproduksjon og økte lønninger sørget for en enorm økning i levestandard. Den klassiske kapitalistiske gullalder overtok for den svarte depresjonen. Men tiden gikk mr. Ford. Tradisjoner, lojalitet og stolthet er imponerende dyder, men man må jo se hvor man kjører! Hvorfor i all verden hørte dere ikke på Michael Piore og Charles Sabel når de i 1984 fortalte dere hvordan framtiden så ut!? Fords konkurransefortrinn tilsvarte raskt et tidlig varsel i et snurrende og faretruende utfallsrom. Ikke nok med at mindre selskaper med fleksibel produksjon kunne sørve et marked som ønsket lilla bil med sidelys på sladrespeilet (slik at blå ringer under øynene raskt ble avslørt og kunne dekkes over med en god concealer.) Mr. Ford, du så ikke engang skriften på veggen da Toyota begynte å produsere en kjærre med Mercedeskvalitet til halvparten av prisen. I 1999 rullet ‘Three Kings’ over lerretet, Mr. Ford: George Cloony, Mark Wallberg og Ice Cube kastet et saftig bein rett i fanget ditt:

Three Kings (1999)
Three Kings (1999)

Troy Barlow: I’m gonna buy a set of Lexus convertibles in every color.
Chief Elgin: I told you, Lexus don’t make a convertible.
Troy Barlow: I’ll bet you a Lexus they do.

For i Japan ble det fordistiske samlebåndet hugget opp for å gjøre plass til fleksible team, just-in-time-produksjon, null feil, og produktet ble skreddersydd etter dine preferanser. På meg virker det snedig at Obama uttrykker ting som at bilindustrien er the ‘backbone of America’. Det er deilige ord som bryter med Thatcher og Reagans slakteruttalelser, men det er ikke ord jeg klarer å sette inn i en fremtidsrettet kontekst. Vi er jo i ferd med å gjøre opptelling etter den japanske bankkrisens effekt på leanproduktion modellen, om vi ikke nå skal spole tilbake og repetere innholdet i den fordistiske produksjonskrisen… Jeg er absolutt en tilhenger av Battlestar Galaktifisering. (Evnen til å se bakover i tid for å finne løsningen på fremtidens utfordringer.) Men av og til må man se til framtiden for å slippe å suge på labben. «Mr. Ford – You are fired!»

Kristin har gitt meg streng beskjed: «Shop ’til you drop!» OK, Kristin Halvorsen. Jeg kan hive et par ekstra ting i handlekurven, selv om det begynner å knipe og min syvåring har lært seg ordet sparebluss og kronens relative verdi. Men her er en ting du kan gjøre for meg:

Futurecasting basert på ekstrapolering

1) Reform 2) Innovasjon 3) Utvikling.

1. Helsevesenet er mettet med reformforslag, skolevesenet og barnehagene likseså. Det er på tide å reformere den private sektoren. Det er selvsagt mulig. Med nye retningslinjer og minstemålskrav mht produksjon og import. Miljøkrav. Gjennomfør en miljøreform som øker kravene til importører og produsenter. Vi vil se langt inn i framtiden og hoppe over mange bukker. Og vi vil at staten skal ta regninga.

2. Enhver husholdning bør ha elektrisk framkomstmiddel innen neste stortingsperiode er over. Vi ønsker innovasjoner rundt personsikkerhet, og vi ønsker ny statlig plan og lovfestet rutine for vedlikehold av kommunale eiendommer. Parker som bygårder. Nevnte jeg lyntog? Lyntog! På kryss og tvers, ikke noe spisjakk produkt. Hele yarden, full av lyntog.

3. Alt i alt. En gjennomgang av alle næringskjeder og eliminering av alle miljøfiendtlige støyfaktorer og belastninger. Miljøkrise + finansiell krise = legitim grunn til stor satsing på en ny og bedre framtid.

Smatt, og en ting til… Alle i utdanning bør ha rett til en subsidiert laptop, de små, som kom i sommer. Ca 2500,- pr stykk. (Uten kvantumsrabatt) Positiv feedbacksløyfe garanteres.

Kvinnekongen
Shaping actor – shaping factor
at your service ma’m

PS. Framtidsscenarioer var opprinnelig et kvinnelig anliggende. Spåkonen er dagens kvinnekonge.

Scenarioordliste

Tidlig varsel:
For å følge opp usikkerhetene om utviklingen i omverdenen kontinuerlig, har noen organisasjoner valgt å ta i bruk et tidlig varsel-system, internasjonalt kalt ‘Early Warning System’. Det innebærer at man etter analyser av drivkrefter velger ut enkelte fremtidige hendelser eller nøkkelfaktorer som indikatorer, som på et tidlig tidspunkt kan si noe om hvordan drivkraften kommer til å slå ut. De indikatorene som er identifisert kan man be utvalgte kompetansemedarbeidere holde øye med. Såkalte ‘speidere’ som rapporterer tilbake til koordinator i tidlig-varsling-systemet.

Indikator:
En type hendelse eller nøkkelfaktor som kan si noe om hvordan en drivkraft kan slå ut i framtiden.

Feedbacksløyfe positiv:
En sirkulær årsak-virkning forhold som virker stabiliserende eller balanserende på den sentrale variabelen som sløyfen regulerer.

Futurecasting:
En fortellerteknikk der man beskriver et scenariet gjennom å fortelle – i presens – fremtidig utvikling sett fra dagens ståsted.

Drivkrefter:
Viktige samfunnsformende forandringer av eller i underliggende strukturer som opprettholder trender eller skaper trendbrudd.

Hendelser:
Fremtidig ekstern begivenhet, som oftest mediaformidlet, som bidrar til å endre omverdenen til organisasjonen.

Shaping actor – shaping factor:
Scenariebyggingsteknikk som starter med å identifisere betydningsfulle aktører og faktorer, skape miniscenarier, også integrere disse i macroscenarier.

Ekstrapolering:
En avveid videreføring av en dokumentert historisk trend via i dag og fremover i tid.

Utfallsrom:
Det sannsynlige spekteret av mulige utfall > innenfor begrensningene av forutsetningene som legges til grunn.

Kilde: Lær av fremtiden. Stoknes og Hermansen. (2004)

2 kommentarer om “Suge på labben eller lære av fremtiden?

  1. Ja, ikke sant! Om Kristin Halvorsen har sagt det bokstavelig eller ikke, er det et budskap som har ligget i luften en stund. Den slipper hun ikke unna. ‘Ikke stopp å bruke penger’ bla, bla, bla :-D.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s