Roxanne Shanté: The mother of hip hop.


Roxanne Shanté fra Queens Bridge, New York, er en nådeløs rapperinne. Fra 1985 og frem til i dag har hun beholdt sin status som legendarisk battlerapper. Hun har frontet de største og har noen svimlende knock outs på samvittigheten. Onsdag står hun på scenen på Blå, Insh Allah.

Sjekk ut denne videoen. Dette er UTFO crew: Kangol Kid, Doctor Ice, The Educated Rapper og Mixmaster Ice. Yepp. Fra Brooklyn.

Min kjære kvinnekonge. En lar ikke sånt passere? La tre freakky karer hate på Roxanne fordi hun er for ‘stuck up’ til å legge merke til dem? Du kan sove trygt, takket være en meget kampklar kvinne. Roxanne Shantés karriere slo gnister da hun bestemte seg for å ta til motmæle i 1984.

En vakker dag i Queens Bridge passerte Roxanne tre andre hip hop legender. De tre kallte seg Tyrone Williams, Mister Magic og Marley Marl. Herrene sto og hang med hodet fordi UTFO crew hadde kansellerert et show de tre jobbet med å promotere. Roxanne Shanté fremmet et dristig forslag. Dersom de tre kara kunne tilrettelegge for hennes ultimate diss av trioen UTFO, skulle hun gi bånn gass og gruse den enærverende gjengen.

Som sagt så gjort:

Ja, jeg nevnte kanskje ikke at Roxanne var 14 år, gjorde jeg… ‘Roxanne’s Revenge’ står sin grunn og den gjør det på grunn av utformingen Roxanne la i den. Først starter hun med kalde statements om hvor lett hun rocker bula, så virkelig snur hun på alle maskuline klisjeer og klemmer til med uttrykk som ‘Suck my bush’. Roxanne Shanté økset villt i vei for kvinner som verbale killers.

Why you have make a record ’bout me?

The R/O/X/A/N/N/E ?

Fra Kvinnekongens skattekammer

Disse to linjene er blitt klassiske hip hop linjer. De er mesterlige fordi Roxanne tøyer sin definisjonsmakt til det ytterste. Utsagnet representerer også noen referansemessige ‘snarveier’ som gjør dissingen av UTFO majestetisk.

For det første inntar hun sitt alias som Roxanne på en finurlig måte. Det ville være nærmest umulig for UTFO å parere dette. Roxanne har utført et Coup d’état. UTFO skapte fiksjonen Roxanne. Men fiksjonen fikk et eget liv. Å drepe sin egen fiktive karakter (i en battle) ville framstått som en innrømmelse av lyrisk underlegenhet.

Så vinkler Roxanne heftige uppercuts rett i den maskuline trioens blindsone. Trioen snakker jo Roxanne ned, gjør narr av henne og ydmyker henne, for så å avskrive henne som ‘stuck up’. Lille Roxanne Shanté gir dem inn så hatten passer:

Stuck up? What the fuck? Jeg hadde annet i tankene enn dere, opplyser Roxanne, og i tillegg er dere tamme! Så, hvorfor snakker dere om meg, har jeg bedt om det, kanskje?

Dette stuntet gikk ikke upåaktet hen og i god hip hop stil kom det straks svar på tiltale.

i'm lil' roxanne

Svarene kom ikke bare fra UTFO, men fra omtrent 100 singleacts som påberopte seg enten status som den ekte Roxanne eller en viktig tilføyelse til det Roxanne Shanté satt fingeren på. Det kom altså over 100 enkeltstående plateutgivelser av Roxanne Shantés utspill! (Jeg har en 12″ med en fireåring som breialt mener at Lil’ Roxanne, dét er Roxanne det!)

UTFO hadde bare ett valg. Å videreforedle ‘Roxanne’. The Real Roxanne ble UTFO’s protegé. Som Roxanne Shanté sier i videoen over var dette et litt merkelig move (weak). Hva skal man med to roxannes? Shanté hadde jo allerede kronet seg med Roxannetittelen. Roxanne Shanté ringer i klokkene og roper The Real Roxanne inn i ringen.

Ikke så heftig kamp, egentlig. Shanté hadde mange år bak seg som mc og seieren var flau. Roxanne svarte med ‘Bite this’. En ganske eiendommelig og laid back kommentar som ikke gjør annet enn å plassere serieren der den hører hjemme, hos Roxanne Shanté. I 1985 fulgte en battle mellom med Roxanne Shanté og Sparky D, den var litt mer gøyal.

Roxanne Shantés krigerske karriere topper seg når hun går etter Boogie Down Productions. Roxanne Shanté vs. KRS-One. Jeg digger KRS-One. Han har skrevet noen rim jeg aldri kommer til å glemme. Men godeste Roxanne Shanté er urokkelig og breial. Ferdig med det. Når jeg i dag ser forkortelsen BDP (KRS-One sitt crew) tenker jeg ikke først og fremst Boogie Down Productions, men Broken Down Punks. Shanté sin skyld. Og når det kommer til KRS-ONE sjøl?

‘KRS-One you should go on vaccation, with a name sounding like a wack radiostation.’

Ja, ja. Shanté er altså konstant på krigsstien. Denne er legendarisk:

«Brothers ain’t shit
so don’t honk your horn, keep rollin’
No, I don’t wanna ride cause the shit might be stolen
Anyway, I know your number
You got a «Gas, Grass Or Ass»-sticker on your bumper
Go ahead and say I’m stuck up
cause I ain’t doin’ nothin’ that’ll make my rep fucked up
cause it happens to the best of us
fuck the rest of us, niggas keep testin’ us
A man could make you wanna kill him
or late at night make you wanna thrill him
he’ll give you money, you can even be fly
but he still has to cheat, and you wanna know why?
That’s the dog in him – woof woof
that makes him get up in the middle of the night and go poof»

PS: Da Shanté ble signa sørget hun for å inkorporere i kontrakten sin at plateselskapet skulle bekoste hennes utdannelse, uansett hvor lenge hennes artistliv ville vare. Plateselskapet så ikke den store wooohoo’en i dette siden Shanté var gravid med førstemann allerede i en alder av femten og antakelig hadde en lysende dopkarriere i vente. Dr. Rox har nå en doktorgrad i psykologi og har egen praksis i Queens Bridge. Prislappen på utdannelsen sies å være 175 000 dollars.

Det ryktes om en filmatisering av den fryktløse kvinnekongen.

www.rapreviews.com

blogcritics.org

Reklamer

2 kommentarer om “Roxanne Shanté: The mother of hip hop.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s