Mannsforskning


Ikke et ord om hva mannsforskningen driver med. Beklager, men den gjengen ties ihjel. Hvorfor? Fordi all forskning er mannsforskning, for svingende. Fordi vi trenger forskningsmidler til kvinner, kvinner og atter kvinner. Alt annet er ikke annet enn mainstream forskning.

Ok. Jeg skal gi dere litt mannsforskning. Slik mannsforskning skal gjøres hvis den først absolutt skal gjøres. Det skal ikke koste meg en kallori.

Hva skal vi kalle ham? Den nye mannen. Jeg har studert dette nøye et par uker. Jeg mener jeg har lagt merke til et skifte. Et skifte både i meg selv og mine omgivelser. Hva sier dere til dette:

90-tallet

På 90-tallet lot vi koppehåndkledet skli ut av hendende, skuldrene senket seg og vi fikk ro i hjertet da vi så dette: Den myke mannen. Det var noe nytt. Verden hadde funnet sine gjenger. Vi var på rett vei. Jeg hører fortsatt den dag i dag menn som tror det er et sjekketriks å ta med seg unge og barnevogn på en trilletur i parken, he, he.

Barometer: ♥♥♥♥

2001-tallet

Også, vet jeg ikke helt hva som skjedde. Det hele er litt diffust og lukter litt Tuborg. Vi fallt for denne mannen: Guttungen. Han var mye hjemme og hans gutteaktige sjarm var endeløs. Gadgets og brettsport var et tydelig kjennetegn.

Barometer: ♥

2003-tallet

Tror vi er kommet inn i 2000-tallet nå. Endel begynte å være mottakelige for menn som kunne åpne noen dører. Vi snakker om bouncer’n selvsagt. En uskreven regel: Bare én jente i gjengen dater en slik om gangen. Det må nemlig et helt kobbel til av jenter til for å tyde SMS’er av typen: ‘Bare jaloux og komplekser bak en tepper have’. Og det er ikke så mye å bygge et forhold på når eneste felles kjente ord er ‘baguette?’ Men av en eller annen grunn klarer denne mannen å kommunisere krystallklart at han er klar for familie. Hvor mange barn? ‘Et fotballlag, selvsagt’.

Barometer: ♥♥

2004-tallet

Så var han hot igjen, guttungen. Gjerne i en litt mer verdensvandt og rebelsk versjon. Denne guttungen er alltid irritabel eller rastløs fordi han ikke er 100% sikker på om han er i verdens navle. Vi ble aldri heller sikre på om han brydde seg om verden eller om han ga faen. Han snakket like varmt for begge deler. Han var feminist i alle fall. Feministstempelet er alltid en manns beste sjekketriks uansett hva slags selskap en er i. Denne mannen har et par historier på lager for å legitimere sin status som feminist. Han har vokst opp med alenemor, han har tagget på H&M plakater i sin barndom og faktisk talt er han litt mer belest på feministisk teori, enn deg selv. (It’s funny because it’s true) Tattoveringer er ofte, men ikke alltid, et kjennetegn her.

Barometer: ♥♥♥

2008 og til evigheten

Low and behold: Det er en ny dag i Harlem og Kvinnekongen skal nå avsløre hvem som holder orden på nummerne: Den nye mannen har nydelige skjeggstubber. Han har litt for mange omsorgsobjekter og derfor er han i stand til å glemme seg selv litt. Jeg skal gi dere bilder i multicolors: Tom Scavo, Brad Pit, Kronprins Haakon, Johnny Depp. Navnet på dagens heiteste mannsideal: Mr. Mom!

Min bydel er full av mr. moms. De har barnevogner på trange fortau, en bikkje som vil tilbake til Sofienbergsparken og ikke mot Kaffebrenneriet hvor far har en avtale med en kompis med tvillinger og den noe eldre stesønnen for femten minutter siden. Vi snakker altså allerede en tydelig observerbar trickle down effekt i min egen bydel. Blomster (host) handler A (host)ersen for eksempel. Som Haakon og Brad Pit illustrerer: En mann optimaliserer sin maskuline status ved å kunne gi av sin omsorg til barn som ikke er av hans eget fabelaktige biologiske urspring.

Full pott: ♥♥♥♥♥♥

Ode til mr. mom. Dagens kvinnekonge.

Reklamer

4 kommentarer om “Mannsforskning

  1. De sier at en viktig del av mannlig privilegie er å slippe å være klar over sitt privilegie. Denne fimen gir om ikke et ballespark så i hvert fall et skinnleggspark til den delen av privilegiet. :o)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s