Marianne Mjaaland, Ubehagets dronning.


I min unge alder har jeg allerede konfrontert ProVita aktivister og andre abortmotstandere mange ganger. Jeg misliker sterkt det moraliserende og utspekulerte budskapet dette fantefølget forkynner.

Når det er sagt stiller jeg meg rett bak Mari Nymoen Nilsen (VG) som tittelerer Marianne Mjaaland som ‘Ubehagets dronning’. Det er takknemlig at en kvinne med Mjaalands bakgrunn er villig til å stikke ut nakken, ta bladet fra munnen og gi oss et direkte innblikk i dette dilemmaet, som abort ofte, men ikke alltid er. Mjaaland har mange barn hun har mødret for, en abort bak seg (som hun har kommentert i media), en super karriere å vise til og har utført senaborter i sitt yrke som lege. Dette erfaringsgrunnlaget gjør det relevant for meg å undersøke sider ved abort som jeg ikke har vært villig til å undersøke før.

Skjebnesvanger

Jeg mener som arachne at det ligger en moralsk ensomhet pakket rundt dette dilemmaet. Abort eller ikke? Dette er en avgjørelse som er skjebnesvanger. For et dekkende ord, vakkert også! Skjebne-svanger. Du står overfor et valg som virkelig kan forme din skjebne på en uant og uoverskuelig måte. Har du styrke til å bære dette skjebnesvangre valget? Eller vil det beste være å ta en tur på tjukkasklinikken og ikke la dette som har begynt å vokse gå til hode på deg? Det er lov å ergre seg over den moralske ensomheten man kan føle når avgjørelsen skal fattes og din ‘partner in crime’ ikke kjenner konsekvensene på kroppen. Den trøsten man kan finne i andre kvinner kan likevel gjøre ansvaret lettere å bære.

Våre avgjørelser på å bære fram eller ikke, må tross ubehagets erkjennelse, taes på et informert grunnlag. Vi er blitt innrømmet rettigheten til sjølbestemt abort, og jeg tenker at vi er sterke nok til å bære ansvaret. Og er vi ikke sterke nok, vel, så må vi jobbe mot å skape omgivelser som kan fange opp jenter som opplever denne situsjonen som uoverkommelig. Uansett, før 12. uke, eller om det er grunnlag for å foreta en senabort, den innsikten Marianne Mjaaland kan gi oss, er velkommen.

Det er også greit at man synes abort er uproblematisk. Det er ytterst viktig at kvinner har mulighet til å velge en annen fremtid, enn mødring. Mødring er en rolle som krever 100% dedikasjon.

Jeg vil også påpeke at kvinner uten kjernefamilie m/stasjonsvogn, som likevel velger å bære fram et barn fra en uønsket graviditet, må forvente ganske direkte spørsmål på hvorfor hun ikke valgte abort. Dette valget er uforståelig for mange. Jeg har tidligere selv reagert når venninner ikke har valgt det innlysende valget: abort. For mange er abort det eneste riktige hvis ikke alt det tilhørende er på plass: mann, økonomi, mann, utdannelse, mann.. Min kjepphest er at samtidig som vi beskytter vår rett til selvbestemt abort, anerkjenner størrelsen på dette etiske og følelsesmessige dilemmaet, i tillegg anerkjenner at mødre i alternative livssituasjoner har sin naturlige plass i vårt samfunn.

For meg henger retten til abort sammen med velferdsgoder beregnet på barn og/eller foreldre. Det går an å agitere for en fortsatt bedre tilrettelegging for at kvinner kan velge mødring, uten at de må si i fra seg utfordringer i andre arenaer i livet. Med det menes et tilgjengelig og fleksibelt barnehagesystem, barnetrygd, et godt helsevesen, statlige tilskudd til barns fritidstilbud o.l.

Men altså, Marianne Mjaaland: Takk for 13. uke. Neste bok burde bli en selvbiografi, for denne dama har tatt noen valg i livet som har produsert noen legendariske historier.

Fra embryoets synspunkt

Denne stripa er til dem som har en tidligabort bak seg og som føler at denne debatten løper langs et sidespor som ikke angår dem. Kudos. Klikk den opp 🙂

Til kjønnsfascistene

Ludvig Nessa og Per Kørner: Hva gjør dere midt oppi denne suppa? Har dere barn i magen? Har dere eggstokker, livmor? Get back! Dette angår ikke dere. Eller driver dere med transcendering av kjønnet om dagen, det er i så fall relevant informasjon. Dere er ikke Gud, og dere har ikke sett sannheten. Tips fra kvinnekongedømmet: Sitt barnevakt, kjøp bleier for en mor, kjemp for økt barnetrygd og barnehageplasser. Se litt nærmere på deres eget kjønns tilkortkommenhet og vær litt mer ydmyke for livets krøkkete landevei.

Vi avslutter med en sang her.

‘Femme Fetal’ av Digable Planets. ‘The fascists are some heavy dudes. They don’t really give a damn about life. They just don’t want a woman to controll her body or have the right to choose. But baby, that ain’t nothing. They just want a male finger on the button. Cause if you say war, they will send them to die by the score (…)’

Det var til Nessa og Kørner. Marianne Mjaaland henger ikke med de kara. Mjaaland mener bare at vi må tenke to ganger og gir oss noe å tygge på, mens vi tenker. Marianne Mjaaland er en vaskeekte kvinnekonge!

Reklamer

3 kommentarer om “Marianne Mjaaland, Ubehagets dronning.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s