Sør-Afrikas finest


I dag snublet jeg skikkelig i surf, som det heter. Jeg kom til å trykke på «voldtekt» som tag for i etterpåklokskapens navn å sjekke ut hva andre enn Hjorthen hadde skrevet om temaet. Så plutselig hadde jeg trykket på Sør-Afrika taggen, og det var da det skjedde: ‘Madam&Eve’ hoppet opp som profilert post og kilden var denne siden: craftprat.wordpress.com. I denne posten er det en fortreffelig introduksjon til disse fruentimmer’ne.

3 hovedpersoner: Madam – som er en hvit middelalderende dame som gjør så godt hun kan med å tilpasse seg det nye Sør-Afrika, eller sagt med hennes egne ord: “Mitt nyttårsforsett er å kunne forstå forskjellen på en vaskemaskin og en oppvaskmaskin.” Eve – den smarte svarte hushjelpen som driver hele husholdningen, og som konstant mener hun har for lav lønn. Og for å kompensere for det, starter hun stadig nye “business’er”. Og ikke minst – Mother Anderson – Madam’s 80 gamle mor som kom på besøk fra England, og som aldri har dratt tilbake.

craftprat.wordpress.com

Madam, Eve og Mother Anderson er heretter kvinnekonger per se. Det er altså snakk om en tegneseriestripe med fartstid på 16 år og ny stripe hver dag! Så sett deg i godstolen med laptopen i fanget og klikk på banneret under. Digg side. Ingen reklame. Test arkivet, der er det ordsøk mulighet!

Favo så langt:

Reklamer

3 kommentarer om “Sør-Afrikas finest

 1. Og så er det jo nasjonal kvinnedag i Sør Afrika i dag!

  Bakgrunnen var en ny lov som påla alle svarte å gå med pass til en hver tid. Tidligere hadde det bare gjeldt menn, nå måtte også kvinnene gå rundt med den forhatte boka – der arbeidsgiver hver måned måtte signere for at passinnehaver faktisk var ansatt – et kriterie for å få bevege seg i hvite områder. Men dette fant ikke lederne av da nystartede Federation of South African Women seg i. Så 9. august 1954 møtte 20 000 kvinner, mange med barn (egne og arbeidsgivers…) opp utenfor regjeringsbygget i Pretoria. Der ble de stående og synge og si slagordet sitt:
  «you strike a woman, you strike a rock».

  Organisasjonen ble en viktig og aktiv del av kampen mot apartheid, og i1984 fikk de gjennomslag for at ANC tok med «Anti sexist» i sin visjon for et nytt Sør Afrika.
  I dag har ANC en underorganisasjon kalt Progressive Women, en paraplyorganisasjon for feminisme og kvinnesak i Sør Afrika. Den er ung, (dannet i 2005 eller 2006). Men har ikke glemt de gamle damene fra 1954, her er introen til plattformen deres:

  We, as South African Women: –

  Declare our aim of striving for the removal of all laws, regulations, conventions and customs that discriminate against us as women and deprive us in any way of our inherent right to the advantages, responsibilities and opportunities that society offers to any one section of the population. (Quoted from the Women’s Charter adopted in 1954)

  Noen som sa South Africas finest? Gratulerer med dagen! Imini emandi kuwe!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s