Siv Mjaaland


For fem år siden kom jeg til å huske på noe jeg hadde glemt, eller lagt bort eller trodd jeg ikke kom til å få bruk for mer. Mitt fokus hadde ganske ensidig vært på min nye familie. Men den kunnskapen jeg hadde slukt rått i min ungdom kom til sin rett, da jeg som nybakt alenemor igjen hadde verden for mine føtter.

Yey. Jeg kastet ikke bort tiden. Ut med det innadvendte, inn med det utadvendte. Det var til og med sommer. Mitt årlige cocktailparty sørget for å feie tre femme fatales over min dørstokk. Den femte i flokken kom flytende på årets sommerfest. Det var ikke Tupac, Star Trek eller Marc Jacobs vesker som førte oss sammen. Det var snarere et felles hat til ukas verste dag: Mandager. Løsningen var like genial som enkel: Hver mandag møttes alle fem til middag, et par glass vin, dessert og de ungene som ikke var hos sine fedre den spesifikke dagen. Det var mandager fulle av røverhistorier, skandaler, fadeser, suksesser, triumfer, karriere, graviditeter, ja alt, sa jeg skandaler? Ja. Men jeg glemte noe viktig igjen: Feminisme.

Igjen ble feminismen diskutert, snudd på hodet, ristet på, luktet på, spurt til råds, pyntet på, plukket fra hverandre og forsøkt satt sammen igjen. Noen av oss var flinke til å eksponere dette budskapet til utenforstående. Min heltinne Siv er den flinkeste! Her er mine favoritter:

Monomor

«(…) Begrepet «alenemor» er en selvmotsigelse som burde nappes ut av det norske språket umiddelbart. Ordet er ukorrekt fordi den dagen du blir mor så er du ikke lenger alene. Her spankulerer jeg på trygg grunn, vi er til alle tider minst to. Jeg vil bruke et nytt ord som er frigjort for feiltolkninger og moralsk etterslep. Monomor er mitt forslag.Tenk deg at du ser på lysbilder av samfunnet. Jeg er det bildet som er satt feil inn i apparatet og flyr over lerretet speilvendt eller opp ned. Det stemmer ikke med gjengs virkelighetsoppfatning, noe skurrer. Du blar fort videre for å finne et beroligende eksempel, kanskje en flott kjernefamilie på fire. Problemet er bare at vi som befinner oss i statistikkenes skyggedal er så innmari mange. Vi skaper moralsk panikk, er levende beviser på døende samfunnsinstitusjoner. I et siste desperat forsøk på å unngå å normalisere utskuddene, livredde for at bildet av meg i dag er bildet av dem selv i morgen, settes vi i bås og får noen merkelapper klistra på oss. Ikke alle er like flatterende. Prekener om bastarder og løsunger er likevel ikke lenger gangbar retorikk. Ungene våre får gå i vanlige barnehager og skoler, på dette området er integreringspolitikken overraskende liberal, hvis man sammenligner med behandlingen av andre minoritetsgrupper. Så var det fordommene. Promiskuøs og uansvarlig? Det blir for enkelt, noen blir gravide etter en one-night stand, andre er fraskilte, noen er kanskje forlatt. Atter andre har valgt å forlate, det er en mosaikk av livshistorier vi snakker om og den eneste sikre fellesnevneren er at disse mødrene ikke er sammen med sitt eller sine barns far. Denne kammen er altfor taggete til at alle monomødre kan skjæres over den. Barn blir som regel til på samme måte men settingen, tør jeg påstå, er alltid forskjellig. Velferdsparasitt? Å få barn for overgangsstøtta er som å pisse i buksa for å holde varmen! For min del er fordommene likevel fånyttes; jeg er stolt og lykkelig som monomor.Mange som har eneansvar anstrenger seg for at barna skal vokse opp med flere og gode omsorgspersoner, for å kompensere for situasjonen de befinner seg i. Vi er frittstående mødre, ikke frittgående høner. Å være mono krever som regel mer, ikke mindre. Familien som institusjon ligger kanskje på sotteseng og en del føler seg sikkert skuffet og truet. Det er ok, men ikke prosjekter skuffelsen over døende familiestrukturer over på dem som bærer konsekvensene av dem. Seriemonogamiet er for lengst oppfunnet, men moralske føringer fra tiden før, da måneskinnsprinsippet rådet, sitter i det norske husets vegger og tak. Tankene om og utrykkene for hvordan den private sfære bør se ut henger igjen som møll i gamle klær. Monomor er min møllkule, bruk det om du tør, catch me if you can!»

Rundkjøring

«(…)Vi suser av gårde, men vuups – hva er nå dette? Fartshumper og enveiskjøring? Ustanselig må det bremses ned for høye humper midt i motorveien. For dårlig lønn, for lite makt, for mye omsorgsansvar. Hump, hump, hump. Istedenfor å brenne gummi på livets landevei, ligger vi i tretti i åttisonen. Kvinner skal helst kjøre i anvist retning, kvinner som konjunkturbuffere.Samtidig har vi en del hjelpemidler som skal få fart på sakene. Trimmer motoren med likestillingsloven og girer til tredje. «Denne lov skal fremme likestilling mellom kjønnene og tar særlig sikte på å bedre kvinnens stilling» (§ 1). Hu hei hvor det går! Vind i håret, sus i serken. Men, foten på bremsen, hva er det denne gangen? Det kommer en bil inn fra høyre, det står «indre forhold i trossamfunn» på sidedøra. Og da må hun sannelig bare stanse, for likestillinga har vikeplikt. Så kommer høytlønna arbeid kjørende og hu har vikeplikt igjen. Retten til likelønn, i retten til rettferdig deling av husarbeid, omsorg for barn. Vik, vik, vik. På livsveiene i patriarkatet Norge, har kvinners rett til likestilling vikeplikt et bankandes kjør.(…)»

Feministisk ordbok

«Alenemor Uheldig ord med negative konnotasjoner og uriktig betydning. Forslag: Monomor.Alle mann Brukes litt for ofte når man mener alle kvinner og menn. Forslag: Alle folk.Allmenn Om det som gjelder alle, men «alle» er faktisk ikke menn. Forslag: Allfolk (eks: allfolkgyldig).Altmuligmann Om en som fikser det meste, og det er det en fin del kvinner som også gjør. Forslag: Altmuligmadam.Avholdsmann Både kvinner og menn er avholdne. Forslag: Avholdskvinne.Baller Av en underlig grunn har testiklene blitt et symbol på styrke. Brukes om mot. Eks: «å ha baller til…» Forslag: Eggstokker Som: Har du eggstokker til det? Evt.; har du egg til det? Fattigmanns trøst Kvinner er i gjennomsnitt fattigere enn menn (grunnet pinlige lønnsforskjeller!), og trenger også trøst. Forslag: Fattigkvinnes trøst. Forfedre Ingen fedre uten mødre. Forslag: Formødre.Formann Som om menn er selvskrevne ledere, det er jo hakkanes gale! Forslag: Forkvinne.Fylkesmann Ingen grunn til å kline på `mann` på slutten her, det gir inntrykk av at kjønn kvalifiserer til jobben (og slikt tøv kan vi vel ikke være kjent med?). Forslag: RegionskvinneFørstemann Gir et uriktig inntrykk av at det alltid er en mann som kommer først. Forslag: Førstemadam. Gud og hvermann Hvorfor er det sånn at kvinner som regel ekskluderes med en gang Gud kommer inn i bildet? Forslag: Gud og røkk (evt. resten). Hanekamp Brukes om heftig disputt mellom menn. Forslag: Kattekamp.Herre for sin hatt Mannen som er herre for sin hatt er noe til kar. Men hvordan forklare at hun er noe til kvinnfolk? Forslag: Dame for sin drakt.(…)»

Reklamer

3 kommentarer om “Siv Mjaaland

  1. Kvinner i høye stillinger, i full jobb og med fruestatus, har knesatt det vellykkede kvinneidealet. Det er så nydusjet og moteriktig med sine veloppdragne, begavede barn, at det er langt flere enn monokvinnene som trenger dere der ute. Vi er mange.
    I Europa velger 25 % av kvinnene å være barnløse for å kunne klare yrkeskarrieren og samtidig ha denne ytre vellykketheten .
    Stå på! Gjør mandagsforumet stort, det er viktig for oss.

  2. altmuligmadam! herlige, herlige språket! og samtidig er det et tveegget sverd: det ligger så mye verdi og holdning i språket, og det er så få som er obs på det. «det er jo bare noe man sier», sier de, men det er ikke det, det er aldri «bare noe man sier», det er et speil på hva man mener og tror. bevisst, eller kanskje enda verre: ubevisst.

  3. Godt med kvinner med trøkk! Er klar for å virkelig gjøre noe for å redde verden fra den lammende patriarkosen!
    Mona

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s