Venninnen


Venninner

Jeg ønsker å påpeke mangfoldet blandt mine heroinner. Sangere, politikere, idealister, forfattere, businesskvinner og tegneserieskikkelser soler seg i glansen av hverandre på denne siden. Det er på tide å løfte frem venninnen.

Hva er en kvinne uten sin venninne?

TospannetTV-serien Sex og singleliv (1998-2004) skildret fire kvinner i en uløselig allianse. Dette brøt med den tradisjonelle framstillingen av kvinner i tospann. Innenfor tospannets fire ører har vi utviklet vårt brede vokabular, vår fortrolighet med våre følelser, fått utløp for vårt endeløse intimitetsbehov, samt betrodd vår aller nærmeste venninne den kjensgjerning at vi slett ikke er feilfrie.

Våre mannlige motparter utviklet derimot store grupper av menn knyttet til hverandre av formelle reglementer og uformelle adferdskodekser. Disse reglene og kodeksene produserer forutsigbar adferd og en lojalitet som kan overprøve enhver form for humanisme (jmf. hæren). Vi kvinns ble ikke inkludert, takk og lov.

Vi holdt oss til tospannet vårt helt til denne serien, Sex in the City, skisserte kvinneallianser på en ny og forsterket måte. I sluttscenen av Sex in the Cityfilmen trekkes Carrie, Miranda, Charlotte og Samantha ut av fokus. Samtidig blir vi forespeilet quartettens overførbarhet og paradigmatiske status ved hjelp av at flere kvinnelige quartetter trakterer den samme meatpack’ed New York lokasjonen.

Disse kvartettene gir en ny mulighet for individualisering innenfor gruppens rammer, et krav til at man gjennom den styrken gruppen genererer fremstår som en sterk og selvstendig kvinne, samt en forsikring om lojal backing nesten uansett hva kvinnekvartettens medlem roter seg opp i av trøbbel.

Kvinnekvartettenes favorittbedrifter

Venninner

1. Samtalen (Kvinner søker konsensus gjennom verbal saumfaring av fortløpende personlige hendelser og erfaringer.)

2. Flanør (Fransk verb flâner, betyr omtrent å sprade litt struttende. En litt selvbevisst spankulering. Flanør handler om hvordan en person tar del i byens omgivelser. Å flanere er en måte å beskrive hvordan folk erfarer byen og «gjør» byen. Se og bli sett fenomenet er tett knyttet til flanør. (les mer hos bl. a. Charles Baudelaire)

Det som ikke ser ut til å ha forandret seg i måten kvinner sosialiseres med hverandre, er språket og samtalen som den sentrale meningsdannende bedrift. Kvinnekonger søker konsensus gjennom saumfaring. Samtalen er på samme måte som flanøren en selvbekreftende bedrift. Flanør er heller ikke noe nytt fenomen. Både samtalen og flanøren konstituerer fortløpende kvinnekvartettens kultur.

When push comes to shove

Når bestevenninnene eller kvinnekvartettene driver med samtaler og flanør, da er de i sitt ess. Da flyr de høyt høyt, og tar en loop over cloud nine. De gløder og vet at de har et samhold som ikke er truet av noe. De andre timene i døgnet ruller de samme grupperingene opp ermene og er hverandres klipper i tykt og tynt. Til konfirmasjon bakes det kaker, til bryllup gjøres det reint, ved hjertesorg dukker de sågar opp med facial scrubs, en ny kjole fra H&M, to flasker Coronas, prøver på ny parfyme, luktelys, selftanning og den orginale Dirty Dancingfilmen. En venninne skyr ikke stormens øye.

Venninner

Reklamer

5 kommentarer om “Venninnen

 1. Jeg prøvde å finne en vinkling her hvor jeg kunne skyte inn at alle pene damer har ei stygg venninne, men kreativiteten min strakk ikke til. Noe som antagelig er like greit…

  Men egentlig ville jeg bare legge igjen et livstegn liksom, for å vise at jeg leser og liker denna bloggen!

 2. Å diskreditere en kvinnes venninne, er som å disse en manns mor, vet du.

  Fint at bloggen faller i smak. Om ikke lenge jazzer jeg opp med en idé jeg la merke til hos deg: Webshop med salg av T-skjorter og annen merge + min egen lille innovasjon: Salg av kvinnekongedømmets valuta.

 3. Hurra for venninnen! Props where props is due. Venninnen flytter alle tingene dine når du blir handikappet på flyttedagen. Og handler mat for deg dagen etter. Jeg elsker venninnen.

 4. Jepp. .. og mikser drinker så det synger etter og er barnevakt til tross for krykker og kranglete kne.

 5. Hyggelig å lese en god vinkling på venninner.
  Ofte får man «kvinne er kvinne værst» versjonen.
  Eller de «skjeve» forhold, som nok favner noen, men ikke bredden i dette..
  Flott!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s