Bernadette Devlin


McAliskey, Bernadette DevlinDet er et temmelig oppsiktsvekkende intermesso når en vestlig gift katolsk trebarnsmor blir arrestert, fingeravtrykket og deportert fordi hennes person representerer en alvorlig trussel for en nasjons sikkerhet. 21. februar, 2003 ble Bernadette Devlin (56) deportert av US Immigration and Naturalization Service (INS) officials på Chicagos O’Hare airport.

Veggpryd av unionisterI Devlins kropp ligger fortsatt en av kulene fra hennes attentatmenn. En liten for-glem-meg-ei fra tre britiske paramilitære som brøt seg inn i huset hennes 16. januar, 1981. Devlins hus var på den tiden under tung overvåkning. Likevel klarte tre personer fra Ulster Freedom Fighters å bryte seg inn og plassere en kule i brystet hennes, en i armen og en i låret.

Deilige DevlinI 1969 var Devlin en vakker, ung studentinne. I april vant hun et sete i det britiske parlamentet på slagordet «I will take my seat and fight for your rights”. Dermed brøt hun med den nasjonalistiske irske tradisjonen kallt abstentionism, å ikke annerkjenne det britiske parlamentets tilstedeværelse i Nord-Irland ved å ikke innta posisjoner i parlamentet. Devlin var bare 22 år gammel og fikk derfor den flatterende tittelen ’Baby of the house’. Men denne babyen visste å sparke fra seg, og det i korte sjokkrosa miniskjørt. Alle nye MPs holder en såkalt ‘Maiden speech’. Til denne jomfrutalen knytter det seg mange uskrevne regler, som for eksempel at den skal være generell, vidløftig, hyllende til ditt setes forgjenger og aldri særlig spydig eller sakspesifikk. La oss bare si at det kunne ikke Devlin gitt mer beng i.

I 1971 fødte Devlin datteren Róisín McAliskey utenfor ekteskapet. Det kostet henne mye politisk støtte.

To og et halvt år i inn i embete, i april 1972, gir hun Reginald Maudling, representanten for Secretary of State for the Home Department en real karamell. Devlin mente Maudling fortjente en på trynet fordi:

Bernadette på barikadene19. april, 1972 var Devlin i Derry for å delta i en demonstrasjon mot den britiske okkupasjonen av Nord-Irland. Demonstrasjonen endte i en massaker, hendelsen er kjent som Bloody Sunday. Bloody Sunday refererer til at 13 sivile ble drept som følge av at det britiske militære brukte vold på demonstrantene. Når en MP (member of parlament) er vitne til en slik hendelse er det vanlig at MP får taletid i parlamentet om hendelsen, noe Devlin ble nektet. Da Maudlin i tillegg ytret at det britiske militæret skjøt i selvforsvar, fikk han seg rett og slett en på tygga!

Kilder:

  • the price of my soul
    by Bernadette Devlin (1969)
Reklamer

3 kommentarer om “Bernadette Devlin

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s