Fra Chipko til treehuggers


Chipkoaksjonister

En liten økofeministisk historie

Chipkoaksjonister

I følge en gammel indisk legende stoppet en liten indisk jente ved navn Amitra Devi den lokale Maharajah’ens trekuttere ved å omfavne trærne. Maharajahen trengte materiale til sitt nye palass. For kvinnene var disse trærne avgjørende for opprettholdelse av lokalsamfunnene.

 

En annen versjon vil ha det til at Amitra Devi ledet 300 landsbybeboere ut i skogen. De klynget seg til trærne for å stoppe trehuggerne, men alle ble drept. Historien forteller om en gammel og fremtredende bevissthet om trærnes betydning for samfunnets reproduksjon og naturens kretsløp.

Chipkoaksjonister

I 1970 gjentar historien seg. Denne gangen ble den dokumentert. I Chamoli ledet en gammel kvinne 27 landsbykvinner ut i skogen hvor de konfronterte trehuggere som hadde kontrakt fra føderale myndigheter om felling av 3000 trær. Skogen var allerede i ubalanse. Kvinnene ble truet på livet, men trehuggerne dro til slutt.

 

Metodene til Chipkokvinnene spredde seg og bevegelsen ble en global suksess for ikke å snakke om at bevegelsen fostret verdens fremste økofeminist: Vandana Shiva.

Reklamer

En kommentar om “Fra Chipko til treehuggers

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s